Львівводоканал провів аналіз води в руднівському джерелі

Цього місяця хіміко-бактеріологічна лабораторія ЛМКП «Львівводоканал», за ініціативи відділу екологічного контролю підприємства, взяла проби води з найпопулярніших 8 джерел Львівської громади для дослідження її якості. За результатами дослідження, лише в одному джерелі – «Спартак», що на вул. Топольна, 39а, вода є придатною для пиття. У решти джерел вода придатна лише для технічних потреб, позаяк там виявлено перевищення норм по твердості води та хімічне і бактеріологічне забруднення.

Фахівці хіміко-бактеріологічної лабораторії підприємства провели перевірку якості води у восьми відкритих джерелах Львова. Серед них:

  1. Джерело «Паща Лева» у парку «Залізна вода».
  2. Джерело в парку «Погулянка».
  3. Джерело біля Чатових скель у с. Лисиничі.
  4. Джерело під Високим Замком, вул. Замкова.
  5. Джерело «Спартак» на вул. Топольна, 39а.
  6. Джерело в смт. Рудно.
  7. Джерело в смт. Брюховичі, вул. Львівська.
  8. Джерело в студентському парку на вул. Академіка А. Сахарова.

Згідно з результатами хімічного та бактеріологічного аналізів, лише вода з джерела «Спартак» відповідає санітарним нормам ДСанПіН 2.2.4-171-10. Інші джерела, станом на 12 вересня 2024 року, продемонстрували перевищення норм щодо твердості та наявність хімічного і бактеріологічного забруднення.

В усіх джерелах, за винятком «Погулянки» та «Спартаку», були виявлені перевищення бактеріологічних показників. Найвищий рівень забруднення зафіксовано в джерелах смт. Рудно, смт. Брюховичі та с. Лисиничі, а у джерелі під Високим Замком виявлено перевищення по нітратах. Вживаючи таку воду, можна зіткнутися з серйозними симптомами, такими як нудота, задуха, синюшність шкіри, діарея, загальна слабкість та запаморочення.

Керівниця лабораторії ЛМКП «Львівводоканал» Надія Щербак наголосила, що вода з відкритих джерел не є безпечною для пиття через можливе забруднення. Вона підкреслила, що у разі надзвичайних ситуацій, ці джерела можуть бути використані як тимчасове рішення, але лише після кип’ятіння та очищення. Найбезпечнішим варіантом залишається водопровідна вода, контроль за якою проводиться щодня.

У Львівводоканалі додали, що воду з відкритих джерел, окрім «Спартаку», можна використовувати лише для технічних потреб, таких як миття та полив рослин.

Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/city/housing-and-utilities/303530-lvivvodokanal-proviv-analiz-voda-z-8-my-vidkrytykh-dzherel-lvivskoi-hromady-rezultaty-doslidzhennia

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *