Комісія ТЕБ і НС про водопостачання в смт Рудно (відео)

Сьогодні міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій вчергове розглянула питання забезпечення мешканців селища Рудно питною водою гарантованої якості, та виконання Рудненською селищною радою приписів комісії ТЕБ і НС з цього питання. На комісії було озвучено, що за кошти міського бюджету Львова, у сумі більше 10 млн. грн, проведено реконструкцію водозаборів та прокладено водопровідну мережу до селища, і місто готове подавати в Рудно питну воду. Однак необхідно прокласти мережі по території селища. Відповідно голові смт Рудно доручено протягом 10 днів подати пропозиції комісії ТЕБ і НС щодо вирішення питання водозабезпечення селища, зокрема прокладання водопровідних мереж.

Львівська міська рада

Міська комісія з питань техногенно-екологічної

безпеки і надзвичайних ситуацій

79 000, Львів, вул. Стефаника, 4, тел.: (032) 261 41 07, факс: (032) 261 41 64, uns@lvivcity.gov.ua

П Р О Т О К О Л  № 11

позапланового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій

Від 11.09.2019 м. Львів

Головував: заступник голови міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Маруняк Ірина Михайлівна.

Присутні:

– члени міської комісії (за окремим списком);

– голови районних адміністрацій Львівської міської ради;

– консультант з організації безпеки життєдіяльності Винниківської міської ради Кобрин Віталій Ігорович;

– Рудненський селищний голова Форманчук Ігор Борисович;

– начальник управління житлового господарства департаменту житлового

господарства та інфраструктури Іванов Владислав Євгенович;

– директор ЛКП “Лев” управління житлового господарства департаменту житлового господарства та інфраструктури Кошак Оксана Володимирівна;

– директор Львівського відокремленого підрозділу ДУ “Лабораторний центр на залізничному транспорті Міністерства охорони здоров’я України” Багнюк Володимир Миколайович;

– головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Львівського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Пилипович Галина Ярославівна;

– головний позаштатний спеціаліст з епідеміології управління охорони здоров’я департаменту гуманітарної політики Баворовська Олена Ярославівна.

Слухали доповіді:

  1. Стан виконання Рудненською селищною радою пункту 3.5.3. рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 12.06.2019, протокол № 6 щодо забезпечення мешканців селища водою гарантованої якості згідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”.

Доповідали:

– головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Львівського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Пилипович Галина Ярославівна;

– завідувач Львівського міського відділу ДУ ”Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” Михальчук Галина Трохимівна;

– Рудненський селищний голова Форманчук Ігор Борисович;

– в.о. директора департаменту, начальник управління інженерного господарства департаменту житлового господарства та інфраструктури Одинець Олександр Миколайович;

– директор Львівського відокремленого підрозділу ДУ “Лабораторний центр на залізничному транспорті Міністерства охорони здоров’я України” Багнюк Володимир Миколайович;

– начальник Львівського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Диба Андрій Юрійович.

Заслухавши доповіді з цього питання, –

комісія вирішила:

1.1. Інформацію про стан виконання Рудненською селищною радою пункту 3.5.3. рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 12.06.2019, протокол № 6 щодо забезпечення мешканців селища водою гарантованої якості згідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” прийняти до відома.

1.2. Констатувати, що:

1.2.1. З часу оголошення з 03.04.2009 року по 22.10.2012 рік надзвичайної ситуації місцевого рівня у смт. Рудне через підвищений вміст нітратів у питній воді місцевого водозабору КП “Теребля” (НС № 4 від 03.04.2009 року. Код – 10432. Наявність у питній воді шкідливих (забруднювальних) речовин понад ГДК. Ознака 3.12. Перевищення нормативів мікробіологічних та токсичних показників питної води, що передбачені ГОСТ 2874 – 82, у системі централізованого водопостачання населеного пункту протягом тривалого періоду), Рудненською селищною радою на даний час не забезпечено мешканців селища водою гарантованої якості згідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”.

1.2.2. За останні роки Львівська міська рада виділивши із міського бюджету     м. Львова більше 10 млн. грн. виконала запланований об’єм робіт, а саме:

1.2.2.1. Відповідно до І етапу “Реконструкція водопостачання смт. Рудне” – проведено реконструкцію водозабору “Мальчиці” (І черга) у 2012 році, що дозволило збільшити його продуктивність для забезпечення населений пункт водою.

1.2.2.2. Відповідно до ІІ етапу “Реконструкція водопостачання смт. Рудне” (ІІ черга) ЛМКП “Львівводоканал” у 2017 році завершено будівництво водопроводу Д300 довжиною 4.0 км від міського водогону “Карачинів-Львів” до межі населеного пункту для забезпечення населення смт. Рудне питною водою гарантованої якості.

1.2.3. За цей час Рудненською селищною радою виготовлено тільки проектно-кошторисну документацію по об’єкту “Будівництво мереж водопостачання в смт. Рудне Залізничного району м. Львова” і роботи на даний час призупиненні.

1.2.4. Львівським міським відділом ДУ “Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” проводились моніторингові лабораторні дослідження питної води на санітарно-бактеріологічні, санітарно-хімічні, паразитологічні та радіологічні показники із свердловини №1 і №2, водонапірної вежі, розвідних мереж (вул. Шевченка, 38; вул. Садова, 2) смт. Рудне. Із відібраних 14 проб питної води на санітарно-бактеріологічні та санітарно-хімічні показники, відхилення від нормативних даних виявлено у 9 пробах (64,2%).

1.2.5. На виконання пункту 3.5.3 рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 12.06.2019, протокол № 6 та у відповідності до проведеної позапланової перевірки КП “Теребля”, Львівським міським управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області скеровано лист голові Рудненської селищної ради для негайного вжиття заходів, щодо забезпечення населення смт. Рудне питною водою гарантованої якості.

1.2.6. Інформації щодо забезпечення подачі води гарантованої якості мешканцям селища згідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” від Рудненської селищної ради не надано, а при повторному зверненні інформація не була надана.

1.2.7. За невиконання вимог припису Львівського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області від 01.08.19 № 14, на директора КП “Теребля” складено протокол про порушення Закону України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” та  винесена Постанова про накладення штрафу від 27.08.2019 № 52 на суму 33384 гривень.

1.3. Особливо звернути увагу на те, що при проведені лабораторних досліджень питної води фахівцями Львівського міського відділу ДУ “Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” і Львівського відокремленого підрозділу ДУ “Лабораторний центр на залізничному транспорті Міністерства охорони здоров’я України” на санітарно-бактеріологічні, санітарно-хімічні, паразитологічні та радіологічні показники, нормативні дані або відхилення від нормативних даних не відрізняються.

1.4. Звернути увагу в черговий раз Рудненського селищного голову (І.Форманчук) на те, що відповідно до Державних санітарних норм та правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”            (ДСанПін 2.2.4-179-10) за забезпечення населеного пункту питною водою гарантованої якості відповідає голова органу місцевого самоврядування – Рудненський селищний голова.

1.5. Рудненському селищному голові (І.Форманчук) надати встановленим порядком заступнику Львівського міського голови з питань житлового-комунального господарства, заступнику голови міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій свої пропозиції щодо вирішення питання залучення коштів державної програми “Питна вода”, обласного бюджету, пайової участі селищної ради та міської ради (50Х50) для забезпечення мешканців населеного пункту питною водою належної якості відповідно до розробленого проекту “Будівництво мереж водопостачання в смт. Рудне Залізничного району м. Львова”.

Термін: до 20.09.2019

1.6. В.о. директора департаменту, начальнику управління інженерного господарства департаменту житлового господарства та інфраструктури (О.Одинець) взяти пояснення у в.о. директора ЛМКП “Львівводоканал” щодо не прибуття на засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та надати заступнику Львівського міського голови з питань житлового-комунального господарства.

Термін: до 16.00 год. 11.09.2019

1.7. Завідувачу Львівського міського відділу ДУ ”Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” (Г.Михальчук), директору Львівського відокремленого підрозділу ДУ “Лабораторний центр на залізничному транспорті Міністерства охорони здоров’я України” (В.Багнюк) при проведенні лабораторний досліджень води КП “Теребля”, проводити взаємне інформування між установами про результати досліджень.

Термін: постійно

1.8. Рудненському селищному голові (І.Форманчук) забезпечити у повному обсязі виконання пунктів 3.5.3.1., 3.5.3.2. і 3.5.3.3. рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 12.06.2019, протокол № 6 року та проінформувати Львівське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області та управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради.

Термін: до 20.09.2019

1.9. Про забезпечення мешканців селища водою гарантованої якості згідно вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” заслухати Рудненського селищного голову на наступному плановому засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

1.10. Про виконання рішення міської комісії інформувати голову міської комісії через управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради.

1.11. Контроль за виконанням рішення міської комісії покласти на начальника Львівського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області (А.Диба).

 

Заступник голови міської

комісії                                                                                                                      І. Маруняк

Відповідальний секретар

міської комісії                                                                                            В. Морозенко

 

Джерело: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *